Je bekijkt nu Tweemaal deadlines

Tweemaal deadlines

De eerste schooldag in september is voor velen een beetje zoals 1 januari. De start van nieuwe doelen, nieuwe voornemens,…

Veelal komen we na de eerste schoolweek wat tot rust. We weten dat al enkele weken ervoor, want dan hebben we het eigenlijk al een beetje gehad met de chaos. Onze kinderen ook…
Eind augustus beginnen we stelselmatig terug te plannen, te organiseren, het normale leven met zijn structuur te omarmen.

Voor veel mensen gaat dit gepaard met wat voornemens à la meer sport, ik wil vermageren, beter slapen, gezonder koken,… En voor heel veel mensen is het de ganse reutemeteut in één keer. Ze willen het volledig over een andere boeg gooien.
Net zoals met Nieuwjaar! Immers willen we dan netjes bikini-proof zijn. In september willen we dan oudejaar-proof zijn.

De vraag is natuurlijk, zaten we ooit tevreden aan én de oudejaarstafel én aan het zwembad hoe we het echt willen. Eerlijk?
Nope! We vinden altijd wel iets waar we niet over tevreden zijn. Zo werkt ons brein immers. Negatief!
Of je had net voor het oudejaarsetentje discussie met je man over het zoveelste paar nieuwe schoenen (t is overal hetzelfde, no worries! ) of je zit aan het zwembad en beseft dat de bikini van de vrouw aan de overkant eigenlijk wel hipper is. Ja, zo werkt ons brein, t is nooit goed, altijd negatief. Klaar om gevaar te trotseren. Echter is ons gevaar op de dag van vandaag niet meer hetzelfde als vroeger. En gelukkig maar. Onze genetica is nog steeds niet veranderd, vandaar de kwinkslag in ons hoofd.

Waar ik naartoe wil, we mogen zo streng niet zijn voor onszelf. Wat meer mildheid naar onszelf toe kan ons alleen maar ten goede komen.
We leven maar één keer! We moeten al zoveel, het mag wel eens meer een “magje” zijn. Al dat “moeten” zorgt voor extra (chronische) stress en zoals je wel kan vermoeden heeft ons lijf daar echt geen deugd van. En op lange termijn al helemaal niet!

Bij het stellen van te veel doelen of beperkingen, haken we snel af. Automatisch verliezen we dan alle mildheid en is het stemmetje in ons hoofd onmiddellijk ook strenger en krijg je er voor jezelf nog een blaam qua falen bij.
Gevolg: geen doel behaald en al zeker geen pluim op je hoed.
Helaas, we only live once!! Take it easy…

Misschien starten met één doel, één haalbaar iets, zoals
bv ik ga vanaf nu 5x per week voor 22h30 slapen want mijn bioritme is ook belangrijk -of
bv ipv iedere dag een boterham met choco, eet ik 4x per week havermout met fruit, dan help ik al mijn bloedsuikerspiegel -of
bv ik weeg me niet meer iedere dag maar iedere dinsdag -of
bv ik ga 3x per week een half uurtje wandelen ipv het doel dit iedere dag een uur te doen

De kleinste verandering maakt het grootste verschil en we hebben baat bij wat mildheid in deze harde toch wel “veel moeten” maatschappij.

Mijn motto is: doe maar gewoon, geniet en veeg niet aan alles je voeten.

Big kiss,

Debo