Je bekijkt nu Belang omega 3 – vetzuren

Belang omega 3 – vetzuren

Je las wel eens over omega 3? Of misschien hoorde je wel al over onze vetzuurbalans?

De inname van omega 3-vetzuren is heel belangrijk. We hebben immers een juiste vetzuurbalans nodig. Vooral omdat onze voeding naar verhouding veel linolzuur en arachidonzuur bevat. Dit zijn meervoudig onverzadigde omega 6-vetzuren die de tegenhangers en tegenspelers zijn van omega 3-vetzuren.

Deze omega 6- vetzuren zijn ontstekingsbevorderend. En net dit vetzuur komt het meeste voor in onze Westerse voeding. Om deze omega 6-dominantie tegen te gaan, nemen we beter wat extra omega 3. 
Omega 3 is dus goed voor: onze algemene gezondheid, ontstekingsremmend, ondersteund ons immuunsysteem, helpt onze cellen sterk te houden, helpt tegen hart- en vaatziekten,…

Wist je trouwens dat een extra lepel omega 3-rijke olie over je bord doen, ervoor zorgt dat je de mineralen en vitaminen beter opneemt? En je wordt er heus niet dik van, integendeel… 
(Dit kan ook over je bord met warme groenten, hoeft niet persé over een slaatje 😊) Joehoe!!

Een geheugensteuntje om te weten welke oliën rijk zijn aan Omega 3: WOLKA.
Eerlijk? Ik denk altijd spontaan aan Willy Wonka van “The chocolate Factory”. Echt niets mee te maken maar het zorgt ervoor dat ik WOLKA kan onthouden.

WOLKA staat voor:

Walnoot-olie
Olijf-olie
Lijnzaad-olie
Koolzaad-olie
Avocado-olie

Als je er ook nog eens in slaagt om veel af te wisselen in deze oliën dan ben je helemaal sterk bezig. Want variation is the key!

Andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3:
vette vissoorten zoals zalm, makreel, haring, sardines, forel

  • Vette vissoorten zoals zalm, makreel, haring, forel
  • Bepaalde noten zoals cashew-, pecan- of walnoot
  • Chia- en hennepzaad
  • Avocado

TIP: check dus zeker het receptje met tonijnsla